Makaron z kurczakiem i gorgonzolą

Opublikowano: 02-11-2018

Wróć do spisu artykułów



Makaron z kurczakiem i gorgonzolą

 

Makaron z kurczakiem i gorgonzolą

Makaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :)

 

Danie to możecie przygotować praktycznie z każdym rodzajem makaronu – penne, świderki, tagliatelle… my użyliśmy makaronu razowego typu penne.

Składniki i przepis jest poniżej, zapraszam do lektury i przede wszystkim do wypróbowania przepisu…

Składniki (na 2 porcje)

Przepis na makaron z kurczakiem i gorgonzolą

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Jak będzie już miękki przekładamy go do miseczki.
  3. Na tą samą patelnię dodajemy mrożony szpinak, jak się rozmrozi dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory i szalotkę. Całość smażymy ok. 3-4 minut.
  4. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy śmietanę, usmażonego kurczaka i całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.
  5. Dodajemy do sosu ugotowany i odcedzony makaron i pokruszony ser gorgonzola. Mieszamy i czekamy dosłownie chwilę, aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerze.

Smacznego!

• Makaron z krewetkami i cukinią





Back to top
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Rozumiem